Mathilda Sköldkvist Appelgren

Du behöver inte mer tid, du behöver bara bestämma dig.

Starkare och glansigare hår!

Mathilda, Smink & Hår, Tips Permalink1
Vi alla har våra "fula hår" dagar, då man inte riktigt vet vad man ska göra mitt sitt hår för hur man än gör blir det helt enkelt inte rätt. Här är lite tips som kanske kan hjälpa dig och ditt hår att få den här glansen som du alltid velat ha, inte få de frissiga håret som står åt alla håll. 
 

5 tips för bättre hår

Därför bör du inte frottera håret

Frottera helst aldrig håret med handduk. Efter att du tvättat håret lägger du på en handduk och kramar ur vattnet, men gnugga aldrig då det som händer är att du sliter bort ytskicktet (fjällskiktet)på håret vilket resulterar i ett matt och risigt hår. Spar du till långt hår så kan du aldrig få ett långt vackert hår om du frotterar håret, det går av och resulterar bara i spruckna hårtoppar innan du nått halvägs. En matt yta reflektera ljuset dåligt medan en blank yta reflekterar ljuset bra. Ett hår med skadat eller bortslitet fjällskikt kan inte reflektera ljuset bra vilket resulterar i ett matt, trist och risigt hår. Här på lyko.se finns hjälp för reparation av håret.

Köp inte många produkter

Fyll inte badrummet med produkter! Satsa på några få bra produkter i stället för en massa dåliga produkter som inte fungerar. Köp i stället ett bra schampo som är grunden för vackert hår, komplettera med ett bra balsam som också är viktigt för ett välmående och vackert hår, och en stylingprodukt som funkar för ditt hår, har du lite längd på ditt hår gör det
 håret gott med en inpackning då och då. Du får vad du betalar för.

Använd produkter anpassade för ditt hår

Om du färgar håret ska du använda färgschampo och färgbalsam som då låser fast färgpigmenten i håret. Andra schampon och balsam löser upp färgen i håret och du får en mindre hållbar färg. En inpackning med färgpigment förlänger färgen i ditt hår. Är du osäker vad du ska välja är ett tips att på Lyko.se titta under kategorin hårvård och där filtrera på hårtyp. Då hittar du enbart produkter anpassade till just din typ av hår och slipper leta bland alla övriga produkter.

Hur du undviker klåda i hårbotten

Kliar det i hårbotten? Då har du troligen valt fel schampo. Klåda i hårbotten är ett tecken på uttorkad hårbotten eller att du är överkänslig mot tensider som finns i många shampon. Det kan också bero på svamp i hårbotten, det finns schampo som hjälper.

Hur du undviker att håret går av

Visste du att ett torrt hår är dubbelt så starkt som ett blött, så därför
om du har långt hår ska du helst kamma ut håret efter schamponeringen
och inte använda borste då du lätt kan skada håret. Ett torrt hår kan du däremot borsta. 
Ett bra tips när du har balsam i håret är att då passa på att kamma igenom håret 
med en bred kam och lösa upp allt tovigt hår innan du sköljer ur balsamet så blir det enklare att reda ut håret. Bra och professionella produkter för ditt hår hittar du i webbshopen lyko.se. Om du använder plattång så är det en god idé att då använda någon speciell
 plattångsprodukt som skyddar håret mot värme, gör håret blankt och gör att plattningen 
håller betydligt längre.

Visste du att ett normalt hår växer 
40 m/dygn om du lägger ihop alla strån du har på skallen.


Så var rädd om ditt hår!   

 

Tips för plattning

 

Varför värmeskydd?

För att skydda håret maximalt och få ett ännu blankare resultat finns speciella termoprodukter som är anpassade för plattång. Med en plattångsprodukt skyddar du inte bara håret mot värme utan du får din styling att hålla betydligt längre. En bra plattång är betydligt skonsammare mot håret än ständiga och dagliga föningar med hårtorken vilken drar ur elasticiteten ur håret vid flitigt brukande. Vi har ett stort urval av produkter för plattång i shopen från flera av våra leverantörer.

Låg temperatur på en plattång är inget att föredra, du får hålla på mycket längre och utsätter håret för värme under längre tid vilket skadar håret mer - hög temperatur och du får resultat direkt och ett hår som mår bättre.
Temperaturen på en plattång bör ligga mellan 185c - 210c, högre temperatur kan resultera i värmeskador på ditt hår. 

Platta i torrt hår 

Håret ska vara rent och torrt. Blött hår är skörare och att du då måste hetta upp håret för att få det torrt, vilket i sig leder till mer slitage. Börja alltid med underhåret och arbeta dig uppåt. Använd dig gärna av en hårklämma för att hålla det andra håret på plats. Ska du platta i fuktigt hår är det en "wet to dry" plattång du ska använda, inte en vanlig plattång

Var rädd om sladden 

Sladden på plattången är en känslig del på plattången och som inte omfattas av garantin. Linda ALDRIG sladden runt plattången då ett brott på sladden då lätt uppstår. Oftast är plattången varm och sladden tål inte värmen i längden. Här är det bra att vara lite slarvig och inte linda ihop sladden så håller ditt verktyg längre.

Dyr eller billig plattång?

Varför lägga pengar på en dyr plattång när man kan köpa en på vilket varuhus eller stormarknad som helst för några hundralappar? Man får vad man betalar för gäller som så ofta även i detta fall. Vill du ha en plattång som fungerar i alla lägen, är snäll mot ditt hår och ger dig en fantastisk styling bör du satsa på en professionell plattång.

Så här sköter du din plattång

När du har använt din plattång en längre tid och den börjar bli smutsig och få avlagringar från produkter är det dags för rengöring. Rengöring sker enklast genom att fukta en trasa med fönsterputs eller rengöringsmedel till keramiska spishällar. Är plattången mycket smutsig och du inte får bort beläggningen kan du försiktigt sickla med ett rakblad. Välj en av dessa. Rakbladet bör endast användas när ingen av de föregående fungerade. Det finns för tillfället inga speciella produkter för detta ändamål. Dock är fönsterputs bra och billigt. Kom även ihåg att aldrig snurra sladden kring plattången, detta skadar kontakten och värmen kan skada sladden. 

Lång tid för uppvärmning  

Tar det lång tid för din plattång att bli varm är detta ett tecken på att plattången har blivit gammal och bör bytas. Det finns risk för att plattången inte når önskad temperatur på ca 200c, detta medför slitage på håret. Dock varierar det väldigt mellan olika märken hur lång livstid en plattång har. Det är väldigt stor skillnad på om det är en proffsplattång från GHD, D:fuse eller GA.MA i jämförelse med andra lite billigare märken. Som med allting annat så är inget för evigt, beroende på hur flitigt en plattång används så är det svårt att säga en livstid. De plattänger vi använder på frisörsalongen byter vi ut var, vart annat eller vart tredje år. Dessa plattänger är proffs-märkena, men dessa används många timmar om dagen. Så användning vid hemmabruk blir livslängden betydligt längre.


 

Puss Mathilda ♥

 
#1 - - Linda:

Fortsätt göra sådanna här inlägg! Dom är bäst, man bli så inspirerad :)

Svar: Åh tack så mycket Linda, vad glad jag blir av att höra det! Absolut kan jag göra fera liknande inlägg!
Kramis Mathilda :)
Mathilda Appelgren

Till top